Blog

Thursday, 04 January 2018 18:57 Written by
Published in Blog

Eenvoudige kerst

Met een aantal anderen uit mijn kerk werd ik door de geestelijkverzorger van Het Zonnelied in Ammerzoden (een verzorgingstehuis) gevraagd te zingen op de kerstviering daar. Deze viering werd gehouden op 13 december en zou niet veel voorbereiding vragen. 'gewoon wat bekende kerstliederen uit de oude doos'.

Ik vind zingen leuk en omdat het toch ver voor het 'echte' tijdstip plaatsvond, zat het de voorbereiding van het feest in onze kerk niet in de weg, dus deed ik mee. En liederen uit de oude doos; inderdaad.....Bijvoorbeeld: Stille nacht '(katholieke versie)' stond er achter... het Zonnelied is een katholiek verzorgingstehuis.

Stille nacht, heilige nacht
Alles slaaps en sluimert zacht.
Eenzaam waakt het hoogheilige paar,
Lieflijk Kindje met goud in het haar,
Sluimert in hemelse rust
Sluimert in hemelse rust.

Een aantal van dit soort liederen dus, en een kerstverhaal dat groep 6, basisschool,  niet zou misstaan. Samenvattend; simpel en eenvoudig.

Samen met mijn vrouw en een bevriend echtpaar uit mijn kerk organiseren we in de kerk de adventstijd, de kerkdienst op kerstavond en kerstdag. En daar zijn we al een tijdje redelijk druk mee bezig. Want ik voel me aan mijn stand verplicht er iets moois van te maken. Het feest van Gods liefde voor deze wereld moet natuurlijk wel 'in stijl' gevierd worden. 

Maar in Het Zonnelied doen ze dat dus heel anders. En wat mij opviel, dat zette mij ook aan het denken. Want juist bij deze eenvoudige liedjes kwamen de meest (in mijn ogen) levenloze oudjes in beweging. Niet dat ze een rondedansje maakten, maar er werd meegezongen en hun ogen begonnen te glimmen. Eén ding was duidelijk; het werd meteen 'feest in hun hart'. Zij werden blij van de boodschap die in deze eenvoudige liedjes verwoord werd. Of misschien beter; deze eenvoud was voldoende om de-boodschap-in-hun-hart wakker te schudden. En dat zag er geweldig uit, eerlijk gezegd werd ik daar wel jaloers op; zo eenvoudig kan het dus zijn. Niks geen toeters en bellen, maar eenvoud.

Misschien past deze eenvoud ook wel het beste bij de betekenis van Kerst. De geboorte van een prins in het koningshuis van David, maar dan zonder alles wat niet nodig is. Eenvoud dus. 

'Hij kwam bij ons heel gewoon, de Zoon van God, als mensenzoon' stond ook op het programma. Hij kwam, net als deze viering, heel gewoon...

Arco van Bergen

Supporter van Eunike

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.