Blog

Friday, 05 January 2018 00:00 Written by
Published in Blog

Over lantaarnpalen en olie

‘Ik ben het licht voor de wereld’, Dat zegt Jezus over zichzelf in Johannes 8:12
Het is best lastig om dit beeld te begrijpen. Zeker als het normaal is dat in iedere kamer een  schakelaar zit waarmee je, als het gaat schemeren, het licht zelf aandoet en alles weer goed zichtbaar is. Ook als je laat terug fietst van het sporten zorgt je fietslamp voor voldoende zicht. En als je die toevallig bent vergeten dan is dat geen probleem, want langs de weg staan lantaarnpalen zat. En in het uiterste geval gebruik je gewoon de zaklamp op je mobiel..... 
Duisternis is dus eigenlijk nooit een probleem, er is altijd wel een lampje in de buurt. Het is eerder andersom. Op sommige plekken in het land is juist teveel licht. Als je in de buurt van een kas woont weet je dat wel, ‘lichtvervuiling’ heet dat. Dag en nacht branden de kaslampen om de bloemen zo snel mogelijk groot te laten groeien. En de bomen en de dieren rondom de kas raken helemaal in de war, voor hen is het nooit meer nacht. 

Dus; hoezo licht voor de wereld? Nee dank u, ik zie het zelf al…

De mensen die deze woorden van Jezus hoorden, snapten prima wat hij bedoelde. Licht, dat was een heel gedoe. Steeds weer je olielampje vullen om goed zicht te houden. Steeds weer het lontje bijknippen, want anders begon het te walmen en te stinken. Als je midden in de nacht wakker werd en je moest naar de wc, dan was dat een heel gedoe. Zo’n olielampje hield het maar een uur of twee uit, en daarna moest je eerst, op de tast, je olielampje bijvullen -kijk uit, niet morsen- en het lontje aansteken. ‘s Nachts over straat was al even onhandig als link. Je zag niet waar je liep en brak zowat je nek door die kuilen in de weg. De mensen wisten uit eigen ervaring dat licht van levensbelang was.

Dus; Licht voor de wereld? Heel graag, dat scheelt een hoop gedoe!

Wie mij volgt loopt nooit meer in de duisternis, maar heeft het licht dat leven geeft’. Zegt Jezus er achteraan. Dan wordt wel duidelijk dat Jezus het niet heeft over olielampjes en lantarenpalen als hij zichzelf ‘het licht’ noemt. Wel van levensbelang, maar dan zonder olie en zo.

Licht heeft alles met God te maken, het is ook het eerste dat God geschapen heeft in het begin van de tijd. Genesis vertelt: God zei: ‘Er moet licht komen,’ en er was licht. God zag dat het licht goed was, en hij scheidde het licht van de duisternis; (Genesis 1:3).

God scheidde het licht van de duisternis!
Hoe stel je je dat eigenlijk voor? Die twee hebben niets met elkaar te maken, zij zijn juist het tegenovergestelde van elkaar en horen niet bij elkaar. In het licht is alles goed zichtbaar, en dat mag ook want het is eerlijk en er wordt niets verborgen gehouden. Hoe anders is dat in het duister. Onduidelijk en vaag gedoe, waarom mag ik niet alles zien? Het is niet voor niets een spreekwoord; iets kan het daglicht niet verdragen. Duister dat is kwaad, gemeen, ziek, achterbaks, pijn, eenzaam en kapot.
Later probeert Johannes uit te leggen hoe God is, hij zegt dan ‘God is licht, er is in hem geen spoor van duisternis’. (1 Johannes 1:5) Als je weet wat duister is, dan is dit een heel mooi beeld; God is licht. Licht is dan; het goede, eerlijk, gezond, rechtvaardig, geluk, samen en heel. Wie wil dat nou niet?
Licht kan prima zonder duisternis
Je hoort wel eens zeggen dat als er geen duisternis zou zijn, je ook niet zou weten wat licht is, dat die twee elkaar nodig zouden hebben. Maar dat is onzin, alsof je bijvoorbeeld alleen van je leven kan genieten als er af en toe iemand in je omgeving dood gaat. Lijkt me niet, toch? Dus God heeft geen duisternis nodig om licht te zijn. Sterker nog; Hij haat zelfs duisternis.
Als je weet wat duister is, en wat licht is, dan doe je toch niets liever dan kiezen voor licht? En dat kan gewoon! Jezus zegt ‘Geloof in het licht zolang u het licht bij u hebt, dan bent u kinderen van het licht.’ (Johannes.12:36) Met dat licht bedoelde Jezus zichzelf, hij is het licht voor de wereld. En wij kunnen daarbij zijn, in het licht, als kinderen van het licht. En dan zal je merken dat het goed leven is in dat licht. En dan krijg je vanzelf steeds meer een hekel aan alles wat duister is. ‘Kind van het licht’, dat klinkt goed.
Het goede, eerlijk, gezond, rechtvaardig, geluk, samen en heel...
Wie wil dat nou niet?
Arco van Bergen

Supporter van Eunike

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.